fbpx

Szilveszter kutyával

Kutyásként sokunknak a szilveszter nem az önfeledt bulizásról, baráti összejövetelekről, családi, boldog meghitt együttlevésről, óév búcsúztatásról vagy újév köszöntésről szól. Kutyás szempontból ez az év egyik legnehezebb napja. Sokunk kutyája retteg a tűzijáték és petárda hangoktól és sokunk kutyája annyira extrémen kikészül, hogy nem győzzük max hangerőre kapcsolni a tv-t, hátha majd az segít. 🥺

 

Sajnos a mi kutyáink között is van extrém félős, és szeretnénk ha tudnátok, nem vagytok ezzel egyedül. 🧡 Ez sajnos nem képzés kérdése, úgyhogy itt van pár tipp, ami segíthet átveszelni az éjszakát:
🍾 Ha extrém félős a kutyád, akkor érdemes állatorvossal beszélni, ha szükséges akkor pedig az általa javasolt akár gyógyszeres (ez lehet természetes összetevőkből álló is) kezelést is megfontolni.
🍾 Már sajnos napokkal korábban is előfordulnak durrogások, ha nem tudod, hogy kutyád fél-e, vagy tudod, hogy zajfélő vagy könnyen megijed, akkor ezekben a napokban ne kerüljön le róla a póráz! Olyan helyen se, amit jól ismer. A pánikban lévő állat kontrollvesztetten indul neki a nagyvilágnak, ami nem biztos, hogy a hazavezető utat jelenti, de ha mégis, akkor a városi forgalom is órási veszély. Ezeken a napokon, főleg 31-én hámban és pórázban javasolt sétálni mindig!
🍾 Nyakörvön legyen BILÉTA TELEFONSZÁMMAL! Ha mégis baj történik, nagyon fontos hogy tudjanak értesíteni, akkor is, ha nincs lehetőség chip olvasásra!
🍾 Ha kutyusodat kertben tartod, ezen az éjszakán javasoljuk, hogy engedd be a házba, nehogy elszökjön ijedtében vagy más baja legyen, ha nagyon megijedne
🍾 Az év utolsó napján vigyétek el kedvenceteket egy hatalmas fárasztó sétára/kirándulásra! Minél fáradtabb, annál könnyebb lesz az estétek, mert az idegrendszerét annyira ki tudod ütni egy kiadós kirándulással, hogy már nem, vagy kevésbé érdekelhetik a hangok. (Pro tipp: fárasztás bármilyen formája megengedett ☝️)
🍾 Az utolsó sétát úgy időzítsd, hogy még a durrogások és petárdázás előtt hazaérjetek (tapasztalataink szerint már hat órától bármi történhet, mi azt javasoljuk, hogy legkésőbb ötkor egy gyors pisi-kaki kör, utána már sehová!)
Kerüld a forgalmas helyeket, utcákat! Nehogy valaki épp a kutyád közelébe dobjon petárdát (a parkok ilyenkor kerülendőek, ott tűzijátékoznak és petárdáznak a legtöbbet). A forgalmatlan utcán setálást erősen ajánljuk mindenkinek, akinek nem rettegő kutyája van annak is, nehogy azért kezdjen el félni a későbbiekben, mert belefutottatok egy petárdába (saját tapasztalat 🙋🏼‍♀️)
🍾 A durrogtatás idején: húzd be a függönyt és ha lehet engedd le a redőnyt. Minél kevesebb zaj és hang szűrődjön be. Csinálj kutyádnak egy vackot, lehetőleg olyan helyen ahová a legkevésbé jut be a hang vagy érzi a tűzijáték ropogásokat. Ha van szobakenneletek, akkor takard le, hogy kuckósabb legyen. A fürdőszoba egy kedvelt búvóhely ilyenkor, engedd be oda kedvencedet, ha ott biztonságosabb neki.
🍾 Tekerd fel a hangerőt: TV, hangfal, bármi jöhet, csak tompuljanak a kinti zajok.
🍾 Ülj nyugodtan le kutyusod mellé, ha már kicsit megnyugodott. A gyengéd fül simi ilyenkor lazítja őket, picit dörzsöld át lassú mozdulatokkal a fülét, hogy tovább nyugodjon.
🍾 Ha elaludt, elpihent, hagyd pihenni. Ne nézz rá percenként. Ha tudja hadd aludja végig ezt a borzasztó hangzavart.
🍾 Ha nem tudod megnyugtatni kutyádat és aggódsz az egészségéért, fordulj valamelyik ügyeletes állatorvoshoz segítségért!
Ne felejtsétek, nem vagytok egyedül (sajnos) ezzel a problémával, egy tökéletes tippünk és varázsütésünk a félelem orvoslására sajnos nincs, de reméljük a fenti szösszenettel egy kicsit tudunk segíteni átvészelni az éjszakát. Azért ne felejtsétek köszönteni az új évet egy pohár pezsgővel, mert mégis csak van mit ünnepelni ☺️🍾
(Ha pedig állatot találtok, akkor vigyétek chipet olvasni, vagy a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet -tel vegyétek fel a kapcsolatot!)

 

SZERZŐ: Megyesi Eszter

Hugó sem szereti a szilvesztert
Szami sem szerette a szilvesztert
Alap tanfolyam

ALAP TANFOLYAM

Jelentkezz a következő csoportba

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet vagy csak kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal!

Elfogadom az: