fbpx

Koncentrációs feladatok

Az ovira vagy alapfokra érkező gazdik 80%-a azzal fordul hozzánk az első órán, hogy nem figyel rá a kutyája. És mi el is szoktuk mondani, hogy ez teljesen normális, hiszen:

 • új ingerek érik a kutyát
 • sok inger éri a kutyát
 • ekkora ingerkörnyezetben egy falat jutalommal próbáljuk fenntartani a figyelmét (kutya közben: haha, no)

Teljesen oké, hogy az első órán a kutyánk nem tud ránk figyelni. De akkor hogyan fog tudni végül mégis fókuszálni? Mivel érjük ezt el?

 

A gazdira figyelés egyik alapköve az bizony a koncentráció. ezt ugyanúgy ki kell alakítani, építgetni, majd sokat gyakorolni, ahhoz, hogy egyre többet és minőségében jobban tudjon ránk figyelni.

Felépítéséhez az alapfokú tanfolyamainkon, de már az oviban is egy-egy nagyon egyszerű gyakorlattal hozzájárulunk és mindig kihangsúlyozzuk, hogy ezeknek a feladatoknak az ismételgetése, mennyire fontos lépés ahhoz, hogy egy kontrollált, hozzánk kapcsolódó, ránk fókuszáló kutyánk legyen, akivel ezután tudjuk a kapcsolatunkat alakítani, mélyíteni és egymás társaivá válni.

 

A koncentráció építő feladatok alapja, hogy a kutya szemkontaktust vegyen fel és tartson, miközben ingerek érik. Ennek a tanítását írjuk most le nektek, így otthon is tudjátok gyakorolni, például vacsi adás előtt.

 

Szemkontaktus kiépítése:

 • Guggolj le kutyád elé, őt ültesd le magaddal Vegyél egy jutalomfalatot a kezedbe, és a két ujjad között tartva, de mutatóujjadat felemelve (ez lesz a testjel, amivel segítesz a kutyádnak, hogy tudja később mit vársz tőle), emeld az orrodhoz. Ha kutyád rád néz, akkor kaphatja is a falatot. Még nem adunk vezényszót.
 • A fenti lépést addig ismételgesd, amíg úgy sikerül megcsinálni 5-6szor, hogy kutyád nem mozdul ki ülő helyzetből. Ekkor bekapcsolhatod a vezényszót (például: figyelj, focus), te pedig állj fel és állásból folytassátok a gyakorlást.
 • Az első lépést elkezdjük nyújtani. Amikor rád néz a kutyád, már ne azonnal add a jutalomfalatot, hanem várj először 2mp-t, majd 3 mp-t, stb. Próbáld meg legalább 5-6 mp-ig elnyújtani az időtartamot jutalmazás előtt.
 • Ha az 1-3 lépés már igazán jól megy, akkor kezdd el a jutalomfalatot elhúzni az orrodtól, lefelé, a mellkasod vonalába. Nem kell nagy léptékkel haladni, tíz centinként engedd lejebb a kezed az orrodtól. Csak azt jutalmazd, ha a kutya a szemedbe néz. Itt megint visszalépünk, és rögtön jutalmazunk, amint a kutyánk felveszi a szemkontaktust. Ha jól megy, akkor pedig lehet nyújtani az időtartamot.
 • Vedd ki a jutalom falatot a folyamatból: mutatóujjaddal mutass az orrod felé és/vagy mondd ki a vezényszót, ha kutyád felveszi a szemkontaktust, akkor jutalomfalattartóból jutalmazz. Ismételd néhányszor, hogy stabil legyen a figyelme.
 • Ismételd az 5. lépést, de kezdd el nyújtani az időtartamot, másodpercenként.

A fenti feladatsor célja: legyen annyira stabil a figyelj vezényszó, hogy legalább 10mp-ig fenntartsa a kutyád a szemkontaktust.

 

Fontos tippek és trükkök a feladathoz:

 • Ne akard mind a 6 lépést egyszerre megtanítani – nem győzzük hangsúlyozni, hogy fő a FOKOZATOSSÁG
 • Ismételgesd az egyes lépéseket, hogy minél stabilabb legyen a végeredmény
 • Ha már nagyon jól megy, akkor építsd be a kutya étkezési rutinjába: ne csak várjon addig, amíg nem kap engedélyt arra, hogy ehessen, de a szemkontaktust is fel kelljen vennie az engedély kiadásáig
 • Ha szeretnéd magasabb szintre emelni a fenti feladatot, akkor játszhatsz azzal is, ha már az alapok jól mennek, hogy játékot vagy kaját teszel a kezedbe, és kiteszed oldalra, a kutya számára jól láthatóan, de neki továbbra is rád kelljen néznie (fontos, hogy az alappocíziót fenntartsd, ültetésből végezd a feladatot). Ha úgy érzed tudnátok még többet, akkor kezd el mozgatni a kezedet a játékkal vagy a jutalomfalattal és várd el továbbra is a szemkontaktus fenntartását. – Figyelj itt is a fokozatosságra, először minden új lépésnél csak egy másodpercet várunk el a kutyától és azonnal jutalmazzuk.
 • Ha kutyád nem akar rád figyelni először, hiszen nem érti mit vársz tőle, akkor ciccegéssel, cuppogással vagy bármilyen figyelemfelhívó hangot használva megpróbálhatod a figyelmét magadra vonni (viszont fontos, hogy semmiképpen NE a nevét mondd!), ha ez sem működik, hívd segítségül a pórázt: kicsit húzd meg, hogy rád figyeljen és amint rád néz, már jutalmazhatod is. Hidd el egy-két alkalom után le fog neki esni, hogy mit vársz el tőle 😊

Jó gyakorlást Nektek!

Ha pedig nem boldogultok, de szeretnétek elsajátítani más alap engedelmességhez kapcsolódó feladatokkal együtt, akkor várunk titeket Alapfokú tanfolyamainkon.

SZERZŐ: Megyesi Eszter

 

tiltas fontossaga
kONCENTRÁCIÓ FONTOSSÁGA
Alap tanfolyam

ALAP TANFOLYAM

Jelentkezz a következő csoportba

Koncentráció fontossága2
Kira figyel a gazdira
Alap tanfolyam

ALAP TANFOLYAM

Jelentkezz a következő csoportba

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet vagy csak kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal!

Elfogadom az: