fbpx

A Tiltás fontossága

A hétvégén középfokú tanfolyamunkon, illetve a tréner tanfolyamon is előkerült a tiltás gyakrolása.

Trénerként gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a kutya nem veszi komolyan, amikor a gazdi rászól. Az esetek igen nagy százalékában ez nem is okoz igazi problémát, hiszen a tiltás nem egy olyan helyzetben történik, amikor súlyos következménye lenne, ha a kutya nem követi az utasításainkat.

Viszont van az a pár százalék, amikor akár életet is menthet, illetve az egyik leggyakoribb probléma, az utcai felevés megszüntetéséhez vezet, ha jól tudunk tiltani.

 

Mindenki találkozott kölyök, vagy frissen örökbefogadott/mentett kutyák esetén azzal a jelenséggel, hogy az eb minden ehető és nem ehető dolgot megpróbál felszedni a földről. Ehhez fontos megértenünk, hogy kölyökkorban ez a világgal való ismerkedésnek része is: a kutya a szájával ismerkedik sok mindennel, hiszen nincs keze, amivel megtudná vizsgálni az őt körülvevő világot. Tehát maga az a viselkedés, hogy mindent a szájába vesz alapvetően normális. Mentett kutyáknál pedig általában a korábbi életvitelük miatti sok éhezés váltja ki ezt a számunkra idegőrlő szokást, de náluk is ez szintén egy ’abnormálisan normális’ viselkedés. Ettől függetlenül természetesen nem jó, ha ez megtörténik és nekünk gazdiknak meg kell tanulnunk ebben a helyzetben reagálni és jól reagálni, ami a kutya számára nem okvetlenül pozitív, de ebben a helyzetben nem is ez a cél feltétlenül.

És akkor jöjjön a bejegyzés legfontosabb része: „Hogyan tiltsunk jól?”:

A legfontosabb itt is, mint minden tanulási folyamatban a fokozatosság. Fokozatosan kezdjük el felépíteni, jól kontrollált helyzetből megértetni a kutyánkkal, hogy mi a kívánt elvárás. Ennek a lépései a következők

1.,Egy kevés jutalomfalatot/pár szem tápot tegyünk mindkét kezünkbe és zárjuk össze a tenyerünket. Az egyik kezünket tegyük a hátunk mögé. Guggoljunk le ülő vagy álló kutyánk elé (a testhelyzet a kutya magasságától is függ) és a másik kezünket előre tartva, az orrától tíz-húsz centi távolságban nyissuk ki a tenyerünket. Ha a kutyánk elindul és megpróbál rá rabolni a kezünkben lévő falatokra, hirtelen csukjuk be tenyerünket és rántsuk fel kezünket egy határozott és erős tiltó szó használatával (általában: „nem”, „fúj”, „tilos”, de bármi jó, ami zsigerből jön ilyenkor 😊 ). Ezt addig ismételgetjük, amíg a kutyánk el nem kezd konfliktust kerülni. Ez miben nyilvánul meg?

  • a kutya a következő kéz leengedésnél elkezdi elfordítani a fejét, nem néz már rá az élelemre
  • nem indul el a falatok irányába, csak meredten figyeli azt – majd egyszer csak szemkontaktust vesz fel, vagy a fent leírt szerint elfordítja a fejét

Ezek azok a konfliktus kerülési jelek, amire jutalmazhatjuk a kutyánkat: a hátratett kezünkben lévő falatokból adunk neki és szóban, legalább olyan intenzitással, mint ahogy a tiltás történt (ez nagyon fontos, mert így kerül egyensúlyba a motiváció és a tiltás), megdicsérjük a kutyánkat.

2.,Amikor az első lépés már nagyon jól megy és kutyánk egyáltalán nem esik kísértésbe, akkor lehet tovább lépni. A kinyújtott tenyeres kezünket kezdjük el mozgatni a kutya körül. Főleg orr irányba, orr vagy fej előtt körözve (dicsér és jutalmaz rövid, majd egyre hosszabb időközökkel). A földre is le tehetjük a falatot a falatot közel hozzá ezzel is ’kínzó’ kísértésnek kitéve kutyusunkat, hogy minél jobban rögzítsük: engedély nélkül élelmet elvennie vagy felennie TILOS!

3., A fenti két lépés lakásban, majd kinti környezetben történő gyakorlását követően jöhet az igazi kihívás: kinti környezetben, semleges területen (nem futtatóban, nem forgalmas útszakaszon, hanem olyan területen, ahol egészen el lehet különülni mindenféle külső ingertől – más kutyától, embertől, közlekedési eszköztől) tegyük a földre jutalomfalattartónkat és kezdjük el pórázon vezetett kutyánkkal kerülgetni azt. Amint a kutya megpróbál rámozdulni a jutalomfalattartóra, azonnal tilthatjuk, nagyon határozottan. Ennek a feladatsornak a lényege az, hogy kontrollált környezetben (tehát tudom, hogy mit tettem a földre, annak nincs veszélye az állatomra és fejben fel is tudok készülni arra, hogy tiltani fogom a kutyámat) tudjunk tiltani, ezzel pedig rögzíteni a kutyánkban, hogy mi az elvárás. A motiváció itt is a legfontosabb elem: ha a kutya konfliktuskerülést tanúsít (elkerüli a földre tett élelmet, rá sem néz vagy lefordul róla), azonnal magas intenzitással jutalmazzuk falattal és dicsérettel egyaránt!

 

A fenti lépéseknek mind fontos eleme, hogy hibába ejtsük a kutyát, aminek a kontrollált a környezet a kulcsa: ez az a helyzet, amiben mi magunk is jól megtudunk tanulni tiltani, és a kutyánk sincs veszélyben, hiszen minden lépésnél a tőlünk és általunk kapott élelem lesz az, amiről tiltjuk. De nagyon fontos, hogy úgy tilts, ebben a kontrollált helyzetben is, mintha a világ legmérgezőbb dolgáról próbálnád lebeszélni a kutyádat: ez a legfontosabb mondani valója talán az egész írásnak – ha jól tudsz tiltani, azzal akár meg is mentheted a kutyád életét!

 

Sokszor látjuk, hogy a gazdik nem érzékelik, hogy kutyájuk nem vette komolyan a tiltásukat. Íme honnan tudod, hogy jól tiltottál-e:

  • ha jól tiltottál kutyád abbahagyja a nem kívánt viselkedést és nem csak egy pillanatra (jelen példánál maradva a felevést)
  • ha jól tiltottál a kutya komolyan veszi és elkezd konfliktust kerülni, azaz nem próbál újra rárabolni az ételre, amiről korábban letiltottuk. Konfliktus kerülés jelei: elfordul az élelemtől; nagy ívben kerüli a kitett élelmet; felveszi veled a szemkontaktust; esetleg tiltás után elkezd ’puncsolni’
  • a jól felépített tiltás esetén nem csak akkor kerüli a kiskutyánk a felevést, ha rászólunk, hanem már meg sem próbálja azt (természetesen még a legjobban trénelt kutyák esetében is előfordul olyan extrém kísértés, ami miatt a kutyánk mégis megpróbálkozik a tiltott dolog felevésével, ezért a mi dolgunk, hogy folyamatosan monitorzzunk, sose lankadjon a figyelmünk ez ügyben (sem))
  • a jó tiltás a kutyában megfelelési kényszert és nem félelmet szül – ehhez elengedhetetlen kellék a motiváció – a tiltást követően hozzád fordul és tőled várja, hogy mi a következő lépés!

 

Ha pedig nem boldogultok a tiltás gyakorlásával, de szeretnétek elsajátítani más alap engedelmességhez kapcsolódó feladatokkal együtt, akkor várunk titeket Alapfokú tanfolyamainkon.

SZERZŐ: Megyesi Eszter

 

tiltas fontossaga
tiltas fontossaga
Alap tanfolyam

ALAP TANFOLYAM

Jelentkezz a következő csoportba

tiltas fontossaga
Alap tanfolyam

ALAP TANFOLYAM

Jelentkezz a következő csoportba

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet vagy csak kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal!

Elfogadom az: