fbpx

Dog and Bike

azaz kutyák és a biciklizés

A városban kutyával biciklizés egy nagyon izgalmas témakör és az utóbbi időben látottak miatt, nem tudunk elmenni szó nélkül a téma mellett.

Belvárosban lakva naponta használjuk közlekedési eszközként a biciklit vagy a rollert és természetesen kutyákat is sétáltatunk.

A kettőt összekapcsolni, remek program, de gazdiként ilyenkor fokozottabb odafigyelésre van szükség!

Aki szeretné ezeket az eszközöket használva sétáltatni a kutyáját, első sorban meg kell tanítani a kutyát ezen a módon közlekedni. Mivel ez nem természetes nekik, nem biztos, hogy rögtön tud alkalmazkodni ehhez az új helyzethez.  Csak azt várhatod el a kutyádtól, amit megtanítottál neki.

Gondolhatnád,  nyár van, itt az alkalom:  ezt most kipróbáljuk!  Ez az időszak viszont nem a legideálisabb. Ilyenkor meleg van és a nagy igénybevételű mozgás miatt az egészségére veszélyesebb lehet. Ha meg tudod oldani, ne most kezdjétek el. Várd meg, hogy kicsit hidegebb legyen, de ha most van rá alkalom, inkább reggel menjetek, mikor még hűvösebb az idő.

Dog and Bike - hogyan kezdjem el

 Hogyan taníthatod meg?

Nem bonyolult, de előbb, mindenképpen tisztában kell lenned pár dologgal, hogy lásd kutyád alkalmas-e egyáltalán a városban biciklivel közlekedni.

Ha félős – a zajoktól, az autóktól, az emberektől vagy bármitől, éppen a biciklitől – nem ajánljuk, hogy egyből az utcára menjetek. Előbb ezt a félelmét kell legyőznötök.

Ha nem fogad szót: azaz nem tudod megfelelően irányítani, bármilyen helyzetben. Ezt hívjuk kontrollnak, mely a biciklis, vagy rolleres közlekedés elsődleges feltétele.

Ha nem tudod pórázon irányítani – gondolhatnád hogy a fentiek szerint a póráz használata egy kiskapu lenne, de el kell szomorítsalak, nem az. Sok baleset adódik ebből is. Ilyenkor KIZÁROLAG fix pórázt használj, ami nem túl rövid nagyjából 2-2,5 méter hogy legyen helye. Flexi használata TILOS!

Nyakörv vagy hám esetében megoszlanak a tapasztalatok. Egy biztos. A hámban a kutya jobban tud húzni, jobban belefeszíthet és megugrás esetén is nagyobb erővel ránt el, mint nyakörvben. Ezért is használják a kutyás versenyeken, mint a bikejöring.

Közlekedhettek szabadon azaz a kutyád melletted fut, kocog. Pórázon vagy a nélkül míg te biciklizel vagy rollerezel.

Ezt kizárólag akkor tedd meg, ha nagyon biztos vagy a kutyádban. Ez a legveszélyesebb, ha nem tudod a kutyád feletti kontrollt 100%-ban kialakítani, ne tedd ki ennek magatokat.

 

Hogyan kezdd el? 

Ismertesd meg vele az eszközt, ha nem látott még közelről vagy nem haladt el mellette bicikli vagy roller mindenképpen mozgás közben nézzétek meg.

Az utánfutókat vagy kosarakat is ki kell próbálnia, ne várd el hogy azonnal beszálljon és jól érezze benne magát, ez is kis idő, mire megszokja.

Ne add fel, ha ez elsőre nem megy, egy kis ösztönzés juti falat vagy labda sokat segíthet.

 

Igénybe vehetsz eszközöket is.

Itt a kisméretű kutyások előnyben vannak, hiszen akár a biciklire szerelt kosár vagy hordozó is ideális lehet. A kutya nagyobb biztonságban van, ha ez nem nyitott, hanem zárt, legalább annyira, hogy egy  háló védi. Itt leginkább a kiesés és a kiugrás ellen kell védekeznetek!

A már kicsit nagyobb méretű a kutyusod kényelmesebben elfér egy utánfutóban, mely vásárolható külön felszerelhető vagy biciklivel egybe épített változatban, akár elől, akár hátul akarod szállítani.

Nekünk nagyon bevált az utánfutó, nagyban megkönnyíti a belvárosi közlekedésünket, akár a munkahelyre kell bemenni, akár csak elvinni egy kicsit messzebb helyre kutyáinkat.

Ha utánfutót használsz, mindig figyelj rá, hogy jól látható legyen, kellően kivilágított, akár zászlóval is jelölheted, hogy a többi úton haladó is időben észrevegyen.

Sajnos az utak minőségét nem tudjuk megváltoztatni, ezért fokozottan figyelj a gödrökre hasadékokra, ezeken ne hajts át gyorsan, mert minden egyes rázkódás a veled utazó kutyának sokkal félelmetesebb.

 

Ez az írás azért született, hogy felhívjuk a figyelmeteket lehet bármilyen menő, praktikus vagy kényelmes a városban a biciklis és rolleres közlekedés, amennyiben ezt kutyával teszed a felelősséged sokkal nagyobb.

 

Nem bízhatsz a közlekedés többi szereplőjében, ők nem lesznek tekintettel arra, hogy te kutyával vagy. Neked kell a legnagyobb odafigyeléssel közlekedni.

Sajnos láttunk több rossz példát, mikor a kutyát rövid feszített pórázon viszik, rángatják, áttekernek a piros lámpán mondván gyorsabbak vagyunk így mint gyalog, a legnagyobb nyári hőségben a forró aszfalton futtatják a kutyát.

Kérünk titeket, minden esetben első sorban a kutyád igényeit tartsd szem előtt!
Ő a legfontosabb!
Te vagy érte a felelős!
Te vagy, akire minden váratlan helyzetben számíthat, nem engedheted meg, hogy csalódjon benned!

Közlekedjetek felelősen!

 

Ha pedig nem boldogultok vagy  szeretnétek elsajátítani más alap engedelmességhez kapcsolódó feladatokkal együtt, akkor várunk titeket Alapfokú tanfolyamainkon.

SZERZŐ: Vadász Krisztina

 

dog and Bike , Zizeg, Tréning tippek
Alap tanfolyam

ALAP TANFOLYAM

Jelentkezz a következő csoportba

dog and Bike , Zizeg, Tréning tippek
Dog and Bike
Kutytrénertanfolyam1

Kutya Tréner Tanfolyam

Jelentkezz a következő csoportba

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet vagy csak kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal!

Elfogadom az: