fbpx

Fáradt kutya, jó kutya.

Fáradt kutya, jó kutya. De a fáradt kutya, valóban jó kutya?

Szoktuk használni ezt a jól leíró frázist, mikor egy jó tréning után a kutyánk annyira elfárad, hogy másnapig reggelig fel se kell.

De mikor is jó a fáradt kutya? Mitől jó egy fárasztás? Valóban jó kutya a fáradt kutya?

Ezekre próbálunk most választ adni nektek, hogy a kutya fárasztása valóban jó legyen és ezáltal a kutya is valóban jól! legyen.

 

Ahhoz, hogy a fárasztás jó legyen, nem csak fizikálisan kell kutyusodat aktívan tartanod, de mentális fárasztásra is szükség van. Ha fejben is megdolgoztatod, akkor valóban egy jó kutyát kaphatsz a végére. A legnagyobb gondot az otthoni rombolás szokta szülni vagy a home office esetén az, hogy a kutyánk a fejünkön ugrál, ugat, játszik és nem hagy bennünket dolgozni. Ezek sokszor abból fakadnak, hogy mi emberek azt hisszük, hogy a reggeli egy óra futtatóban rohangálás, annyira kiüti a kutyánkat, hogy esze ágában sem lesz a következő sétáig felállni. Persze, vannak a ritka simulékony vagy lusta kivételek, akiknek valóban ennyi elég, vagy ennyi se, hogy eldőlve szuszogjanak egész nap. Ám őket sem szabad feladatok nélkül hagyni, már csak azért sem, mert a kapcsolatotok nem a futtatóban bandázással épül, hanem a közös tréningekkel és játékkal.

Nagyon fontos megemlítenünk azt is, hogy ahhoz, hogy az esetleges otthoni viselkedés problémák megelőzhetőek/javíthatóak legyen szükséges az is, hogy kutyusod tudjon pihenni, illetve otthon a lakásban elvárás is legyen a pihenés: azaz otthon a lakás nem játszótér – kutyusoddal ne a lakásban játszatok, azt hagyjátok meg kintre. Természetesen az otthoni feladatozás nem ez alá esik egy esős napon, hiszen az tréning. De az első és legfontosabb, hogy a kutya az otthonotokat a pihenéssel párosítsa, ne pedig az aktivitással és ezt is meg kell nekik tanítani.

Na de akkor térjünk is rá arra mit is jelent mentálisan fárasztani a kutyánkat és azt hogyan tudjuk megvalósítani.

A fejben fárasztás kellékei:

  • feladatozások – tréningek, gyakorlások
  • trükk tanítás
  • kutyás sportok: agility, kutya fitness és fizióterápia, flyball, frizbi, stb. vagy csak a közös labdázás öröme
  • szimatolás
  • sétába beépített trükkök, feladatok (a pórázas séta gyakorlása is egy ilyen feladat például)
  • kirándulás feladatokkal
  • úszás apportozással
  • apportozás

Tehát mint látjátok, ezer és egy féle módja van annak, hogy úgy tudjuk kutyusunkat lefárasztani, hogy az valódi és egyben jó fáradtság legyen. A fenti lista pedig messze nem teljes. A fárasztásban nem csak kutyád lelheti örömét, de rád és kapcsolatotokra és pozitív hatással van, óriási sikerélmény tud lenni, hogy kiskutyád elkezd jobban rád figyelni. Sőt egy idő után azt is észreveheted, hogy már a te társaságodat keresi, nem más kutyáét. Mi ezt nagyon szeretjük, mert csodálatos visszajelzése annak, hogy milyen minőségben foglalkozunk a kutyáinkkal (persze ez nem azt jelenti, hogy más kutyákkal egyáltalán nem játszik, de futtatón hamarabb fordul ki a közös buliból és megy oda hozzád, hogy veled szeretne időt tölteni).

 

A fenti felsorolásból a szimatolás az egyik legfárasztóbb és egyben legjobb módja annak, hogy kutyád agyát megdolgoztasd. Ennek több formáját is kipróbálhatod: otthon amikor elrejtesz játékot neki, vagy ha komolyabban érdekel, akkor gyere el SzimatOn kezdő tanfolyamunkra és sajátítsd el a szagazonsítás alapjait, főleg, mert gazdiként is nagyon izgalmas ez az ágazat. Ezen kívül a mantrailinget is kipróbálhatjátok, ami szintén a kutya orrán alapszik és az is egy csodálatos közös hobbivá tud válni.

Összességében az a fontos, hogy mindketten élvezzétek, amikor kutyád fárasztásáról van szó. Nem kell agyon hajtani persze, de nem baj, ha a futtatós futkorászásokon felül a heti sétákat vagy az otthoni létet izgalmasabbá teszed egy kis gondolkodós, feladatozós tréninggel.

Ha pedig a cikk elején írt problémák fennállnak, akkor legyen ez az első, amit megpróbálsz. Ha ezekután sem változik semmi, akkor pedig mindenképpen keress egyéni trénert, hogy megoldjátok a problémát. 😊

És ne felejtsétek: a jól fárasztott kutya, valóban jó kutya 😊

 

Ha pedig nem boldogultok a fárasztással vagy annak gyakorlásával, de szeretnétek elsajátítani más alap engedelmességhez is  kapcsolódó feladatokkal együtt, akkor várunk titeket Alapfokú tanfolyamainkon.

SZERZŐ: Megyesi Eszter

 

tiltas fontossaga
tiltas fontossaga
Alap tanfolyam

ALAP TANFOLYAM

Jelentkezz a következő csoportba

Alap tanfolyam

ALAP TANFOLYAM

Jelentkezz a következő csoportba

Amennyiben felkeltettük az érdeklődésedet vagy csak kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal!

Elfogadom az: